Archiv aktualit

28


11 2014

aktualita img

:: ZTRACENÁ GENERACE

Dne 10. listopadu 2014 byla na blovickém gymnáziu u příležitosti 100. výročí vypuknutí první světové války zahájena výstava „Ztracená generace“. Byla zapůjčena z Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše a připomíná jednak historii této obce v době válečné, jednak osudy bratří Čapků a jejich přátel sdružených kolem pražské kavárny Union.
V úvodu vernisáže promluvila ředitelka Gymnázia Blovice Mgr. Marcela Šustrová o souvislostech mezi významnými historickými událostmi a současností. Ředitelka Památníku Karla Čapka Mgr. Kristina Váňová, jedna z autorek výstavy, připomněla význam bratří Čapků i jejich přátel z řad umělců pro naši kulturu. K dokreslení atmosféry doby přispěli přednesem básní Fráni Šrámka a Viktora Dyka Marek Korčák a Jiří Milota ze 4. ročníku a také hudební program, který s pod vedením ředitelky ZUŠ paní Evy Tupé připravili Jan Egermaier, Alena Šmejkalová a Renata Durasová. Vernisáží návštěvníky laskavě provázel čapkolog Mgr. Jiří Hlobil.
Za sebe a celou třídu děkujeme, že jsme měli možnost tuto putovní výstavu zhlédnout a dozvědět se mnoho nového. Uvědomili jsme si, jak velice těžké bylo prosadit se a vůbec žít, když kolem zuřila válka.
Výstava bude v budově školy nejen pro žáky gymnázia, ale také pro veřejnost otevřena až do Vánoc. Srdečně Vás zveme k návštěvě.

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena