Archiv aktualit

05


02 2016

aktualita img

:: Národní technické muzeum - tercie

Ráno jsme se sešli před nádražní budovou v Blovicích a čekali, včetně pana učitele Juřka a paní učitelky Polívkové, na vlak, který nás odvezl do Plzně, a po přestupu na rychlík až do stanice Praha hl. n.

V Plzni jsme měli asi 20 minut čas, což někteří využili pro zakoupení občerstvení, ale pro některé byla doba nudná a zdlouhavá. Když jsme se spočítali a zjistili, že jsme všichni, tak jsme šli za panem učitelem, jenž nás vedl k našemu vagonu hned za lokomotivou. Tam jsme měli rezervovaná místa. Posedali jsme si do kupéček a vyjeli. Cesta uběhla mnohem rychleji, než jsme očekávali. Nikdo neví, jak dlouho jsme jeli, protože jsme buď spali, nebo hráli napínavé hry.

Po vystoupení v Praze jsme si zakoupili jízdenky do metra. Jeli jsme pouhé 2 zastávky – do stanice metra Vltavská. Asi po dvou kilometrech ušlých dále pěšky napříč městem, jsme se dostali k Národnímu Technickému muzeu. Pro některé to byl cíl cesty, pro jiné byl cíl cesty až později, a to McDonald‘s na Václavském Náměstí, kde jsme měli odpoledne další možnost pro občerstvení.

U vchodu do muzea jsme počkali, než nám učitelé zakoupili vstupenky, a pak jsme se rozdělili do skupinek a začali obcházet exponáty. Uvnitř jsme viděli mnoho zajímavých věcí, kupříkladu historii výroby automobilů, fotoaparátů, motorek apod. V přízemí jsme poznali, čím se jezdilo po ulicích nebo po kolejích ve třicátých letech 20. století, ale také později, postupem času až dodnes. Ve vyšších patrech jsme si prohlédli motocykly a poučili se i o letectví a cyklistice. Zanedlouho se sešlo patnáct zájemců, kteří měli zaplacenou prohlídku uhelného a rudného dolu. Ten je v podzemí muzea.

Při cestě zpět na nádraží jsme měli možnost občerstvit se na Václavském Náměstí, a pak se sejít poblíž sochy sv. Václava. Zde právě probíhala demonstrace lidí proti Islámskému státu.

V Plzni jsme se někteří z nás oddělili a zbytek odjel vlakem domů – směr Blovice. Celkově bych exkurzi hodnotila jako velmi poučnou a zajímavou. Všichni jsme s akcí byli spokojeni a těšíme se na další takové akce.

Text: Eliška Beránková

Exkurze do NTM - tercie Exkurze do NTM - tercie Exkurze do NTM - tercie

Foto: Mgr. Jaromír Juřek

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena