Archiv aktualit

23


09 2019

aktualita img

:: Akce uměleckého semináře

Dne 23. 9. 2019 se členové uměleckého semináře našeho gymnázia společně s naší paní učitelkou Danou Fialovou rozhodli pro útěk ze školních lavic do zcela jiného světa. Naším průvodcem v tomto podivuhodném světě – ve světě umění – byl pan Jiří Hlobil.

Dobrodružná výprava byla velmi barvitá. Nejprve jsme se vydali prozkoumávat hlubiny Pražské 13 – doslova. Kromě výstavy grafického studia Najbrt, jež nás velmi inspirovala, nás totiž čekala improvizovaná prohlídka zrenovovaného podzemního sklepa z doby gotické. Již zmíněná výstava velmi potrápila naše mozkové závity. Byla jen potvrzením toho, že pravé umění donutí člověka, aby o něm přemýšlel. Součástí prohlídky byly samozřejmě i skupinové diskuze a rozebírání neobvyklých děl.

Abychom nezůstali jen u umělců moderní doby, vypravili jsme se do známé plzeňské galerie Masné krámy – v zavírací den byla otevřena pouze pro nás! Zde nás čekala již tradičně provedená výstava kubistických malířů. Mohli jsme si nerušeně, z blízkosti a s profesionálním výkladem pana Hlobila prohlédnout díla špičkových umělců, jakými byli například Emil Filla, Bohumil Kubišta nebo i Willy Nowak a další. Všechny obrazy nabádaly též k zamyšlení, zaslouží si upřímný obdiv.

Též obdiv i díky patří samozřejmě i paní učitelce Fialové a panu Hlobilovi. Hlavy všech členů uměleckého semináře byly po exkurzi přímo napěchované novými znalostmi. Exkurze byla více než obohacující a všichni se těšíme na další poznávání umělecké říše.

Tereza Havlová, oktáva

akce_sum akce_sum

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena