Archiv aktualit

18


04 2016

aktualita img

:: Exkurze do Evropského parlamentu 2016

V sobotu 5. 3. 2016 jsme se společně se studenty Mikulášského gymnázia vypravili na čtyřdenní exkurzi, jejímž cílem bylo navštívit významné památky, ale především Evropský parlament ve Štrasburku.

Exkurze začala jízdou přes SRN a ráno příjezdem do Lucemburska a následně do Lucemburku, hlavního města Lucemburska. Zde nás čekala procházka kolem Evropského soudu a Evropské investiční banky. Následovala prohlídka katedrály Notre Dame, kde byl pohřben Jan Lucemburský a kde jsou také pochováni všichni panovníci, kteří Lucembursku vládli. Dále jsme se prošli starým městem, kolem velkovévodského paláce, radnice a náměstí Jana Palacha (to ale bylo bohužel kvůli rekonstrukci uzavřeno).

Po ranní návštěvě Lucemburku jsme se přesunuli do Mét ve Francii. Zde jsme obdivovali katedrálu sv. Štěpána i historické náměstí, dále pak také muzeum moderního umění Centre Pompidou.

Druhý den jsme se přepravili do Štrasburku, kde jsme nejprve navštívili Radu Evropy. Po prohlídce tohoto komplexu jsme se opět přesunuli, tentokrát do centra Štrasburku, kde jsme žasli nad krásami Malé Francie (La petite France) a impozantní gotické katedrály Notre Dame. Celé centrum města jsme si pak prohlédli ještě jednou z vyhlídkové lodi, která nás dopravila k samotnému Evropskému parlamentu. Zde jsme se setkali s MUDr. Jiřím Maštálkou, jedním z našich europoslanců. Poté jsme se také krátce podívali na fungování Evropského parlamentu jako takového.

Třetí den jsme navštívili švýcarskou Basilej, kde jsme si prohlédli nádhernou radnici a historické centrum města. Z Basileje jsme poté přejeli do Kostnice, zde jsme procházeli staré město, Husovu ulici a také Husovo muzeum, místo, kde byl Jan Hus až do svého zatčení ubytován. Také jsme se podívali ke břehům Bodamského jezera, kde stojí budova, ve které se konal kostnický koncil, při kterém došlo k odsouzení Jana Husa. Naši exkurzi jsme poslední den zakončili prohlídkou historického centra Mnichova, místních tradičních trhů, Staré a Nové radnice a při odjezdu z města jsme také mohli pozorovat Vítězný oblouk. Také jsme navštívili Allianz arénu, jež je domovem slavného fotbalového týmu Bayernu Mnichov. Exkurze skončila příjezdem večer zpět do Plzně. Všichni jsme si odnesli spoustu zajímavých zážitků i vzpomínek a také jsme se něčemu přiučili a získali jsme nové znalosti. Na závěr také děkujeme Mikulášskému gymnáziu, že Gymnáziu Blovice poskytlo možnost zúčastnit se této exkurze, a také děkujeme panu Redovi Ifrahovi za to, že nám dělal po celou dobu exkurze perfektního průvodce a velice pomohl při organizování celé akce.

Martin Jaroš, 1. ročník

Návštěva Evropského parlamentu Návštěva Evropského parlamentu Návštěva Evropského parlamentu Návštěva Evropského parlamentu

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena