Archiv aktualit

21


01 2021

aktualita img

:: Post Bellum, Příběhy sousedů 2020

Poprvé se naše škola zapojila do projektu společnosti Post Bellum, Příběhy sousedů ve školním roce 2019/2020. Díky skvělé práci odvedené týmem skládajícím se ze sester Járových a Anežky Hnojské se nám podařilo zvítězit. Letošní ročník díky ztíženým podmínkám sice soutěžní nebyl, přesto naše dva týmy slavily jedno vítězství. Z původně přihlášených 8 družstev totiž projekt ve ztížených podmínkách díky korona krizi dokončila pouze 3 družstva.

Družstvo terciánů (Elen Nekolová, Daniel Newton, Kateřina Štěpánovská, Filip Vávra) pro nás natočilo vzpomínky manželů Polkových. Toto milé tříhodinové setkání přineslo mnoho zajímavých podnětů. A proto bylo těžké si vybrat, s čím se bude pracovat. Nakonec svoji rozhlasovou reportáž terciáni soustředili na vzpomínku paní Magdalény Polkové, která pomáhala stěhovat mostecký kostel.

Družstvo složené ze žáků sexty a 2. ročníku (Aleš Hobl, Petr Noha, Patricie Paurová, Anita Schneidrová, Michael Voráček) jelo za pamětnicí Emílií Brejchovou do Horažďovic a v rámci pátrání po dalších údajích až ku Praze do vesničky Lojovice u Velkých Popovic. Rčení „je to v loji“ pro ně získávalo velmi určitou podobu, protože ten den lilo jako z konve, byla zima a pátrání v místě událostí vůbec nebylo jednoduché. Vzpomínání své pamětnice toto družstvo přetavilo do videoreportáže. Ovšem vůbec nejtěžší bylo vybrat z tolika zajímavých informací ty, které by se vešly do povolených 5 minut.

Obě družstva svůj úkol zvládla i přes to, že se účastníci projektu většinou směli setkávat jen online.

Kromě úvodních školení totiž do jejich práce zasáhla vládní krizová opatření, která také práci na projektu protáhla do tohoto školního roku a závěrečnou soutěžní prezentaci nahradila filmovým dokumentem o práci zapojených týmů, které projekt dokončily. Všem těmto statečným a houževnatým žákům naší školy patří uznání a poděkování za práci, kterou odvedli. Sami se ostatně můžete přesvědčit, že ztížené podmínky neubraly výsledku na kvalitě.

Přesvěčte se sami:

Celé video k projektu Příběhy sousedů

Videoreportáž našich žáků

Dagmar Dindová, pedagogické vedení družstev

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena