Archiv aktualit

25


04 2016

aktualita img

:: Návštěva Čapkovy Strže

Dne 11. dubna 2016 se uskutečnila pro žáky třetího ročníku a septimy Gymnázia Blovice exkurze do Čapkovy Strže, letního sídla významného českého spisovatele a novináře Karla Čapka.

Cestou jsme se zastavili ještě v Rožmitále pod Třemšínem, kde působil český hudební skladatel Jakub Jan Ryba, a dále jsme si prohlédli prostory Svaté Hory u Příbrami. Za odborný komentář a zprostředkování řady zajímavých informací děkujeme panu Jiřímu Hlobilovi, našemu průvodci.

V objektu muzea nás přivítali Karel Čapek a jeho žena Olga Scheinpflugová (naši učitelé v dobové garderobě), aby připomněli období, kdy se do Strže nastěhovali. Následovala prohlídka přízemí, prvního patra a terasy domu. Prostory jsou vyplněny výstavními tabulemi s mnohými fotografiemi, výňatky z knih Karla Čapka a mnohdy i osobními předměty (například pero, jímž Karel Čapek psával své knihy). Paní průvodkyně nás upozornila na detaily výstavy a vyzdvihla zajímavé informace. V závěru prohlídky jsme navštívili přilehlou zahradu s památníkem Dášeňky.

Exkurze do Čapkovy Strže se velmi vydařila. Vřele můžeme doporučit návštěvu tohoto malebného sídla se zvláštním kouzlem, které vyzařoval i jeho bývalý majitel Karel Čapek.

Klára Supíková, 3. ročník

Návštěva Čapkovy Strže Návštěva Čapkovy Strže Návštěva Čapkovy Strže Návštěva Čapkovy Strže

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena