Archiv aktualit

05


10 2021

aktualita img

:: Sexta v Židovském Městě

Dne 5. října se třída sexta v čele s paními učitelkami Durasovou a Hirschovou vydala do Prahy. Na programu byla prohlídka Židovského Města.

Vyrazili jsme v 7:22 z plzeňského hlavního nádraží a kolem deváté jsme dorazili do našeho hlavního města. První, co jsme viděli, byla Fantova budova pražského hlavního nádraží, která byla postavena v letech 1901–1909, ale poté procházela různými rekonstrukcemi (poslední byla dokončena 2017).

Odtud jsme pokračovali do Židovského Města. Cestou jsme byli upozorňováni na historické památky, které jsme právě míjeli. Po příchodu do prostor Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze jsme vyslechli přednášku o dějinách antisemitismu a o osudech Židů napříč stoletími.

Další část naší exkurze spočívala v návštěvě Staronové synagogy, kde chlapci museli mít pokrývku hlavy (kšiltovka, čepice či jarmulka, kterou jsme dostali). Paní průvodkyně nám řekla o spoustě zajímavých zvyků, které Židé mají a dodržují (například, že v sobotu je výslovný zákaz pracovat, učit se či vykonávat jakoukoli fyzickou činnost). Dalším cílem byla opět synagoga, tzv. Pinkasova, která byla spíše zaměřena na vzpomínky na židovské děti i dospělé umučené v koncentračních táborech. V synagoze byly k nahlédnutí také kresby dětí z koncentračního tábora Terezín. Poslední zastávkou byl Starý židovský hřbitov. Ten jsme si jen prošli, prohlédli jsme si náhrobní kameny, mnohé se zajímavými symboly, tiše jsme sledovali lidi modlící se u velkého náhrobku – zde je totiž pohřben slavný rabi Jehuda Leva ben Becalel, zvaný rabi Löw (zemřel r. 1609). Po skončení tříhodinového programu jsme zamířili k Václavskému náměstí a zpět k hlavnímu nádraží.

V 15:43 jsme nastoupili do vlaku směr Plzeň, kde jsme náš výlet zakončili.

Richard Svoboda

21_sexta_zidovske_mesto 21_sexta_zidovske_mesto 21_sexta_zidovske_mesto

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena