Archiv aktualit

09


11 2016

aktualita img

:: Žižkovské divadlo Járy Cimrmana

Blaník na Žižkově?

V neděli 9. října 2016 byla na prknech Žižkovského divadla Járy Cimrmana uvedena legendární inscenace Blaník. V hledišti bylo možno zaznamenat i pět desítek blovických nadšenců.

Autobus plný diváků z našeho gymnázia odjížděl z Blovic již kolem čtvrté hodiny odpolední. V Praze tak byl dostatek času zajít si před představením samým i na dobrou večeři a těšit se u ní na známé herce i repliky.

Vstupem do prostor slavného divadla jsme se zároveň přenesli do jiných časů: jeho interiér zdobí totiž vtipné dobové fotografie ze života Járy Cimrmana, foyerem zněla hudba piana a navozovala příjemnou atmosféru. Ale zvonění nás nakonec vehnalo do sedadel v hledišti a my jsme si měli možnost ověřit, jak to vlastně se svatováclavským vojskem, spícím v hlubinách pověstmi opředeného kopce, skutečně je.

V hlavních rolích se představili Petr Brukner, Jan Hraběta, Petr Reidinger a další. I když mnozí znají cimrmanovské hry nazpaměť, netradičně převyprávěná pověst o blanických rytířích opět vykouzlila úsměv na tváře nám všem.

Při vzpomínce na geniálně napsanou hru se budeme jistě v duchu bavit ještě hodně dlouho a já doufám, že to nebylo poslední představení, které jsme v tomto divadle zhlédli.

Renata Durasová

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena