Archiv aktualit

25


11 2016

aktualita img

:: Židovské Město

Židovské Město Ve středu 2. 11. 2016 naše třída kvarta společně s paní třídní učitelkou Polívkovou a paní učitelkou Durasovou podnikla exkurzi do Židovského Města v Praze.

Den začal dobrodružně. Kvůli několika opozdilcům jsme začali na hlavním nádraží v Plzni vymýšlet plán, jak zpozdit rychlík do Prahy. Nakonec jsme ale všechno stihli a cesta vlakem uplynula rychle.

Z nádraží jsme šli přímo na pražský Josefov, konkrétně do Židovského muzea. Zde se nás ujal pan průvodce Wittenberg, který pro nás připravil program Badatel. Nejprve nám stručně přiblížil historii židovského náboženství. Poté jsme se rozdělili do pěti skupin, ve kterých jsme měli za úkol pole poskytnutých materiálů zpracovat různá témata – „Běh života“, „Židovská domácnost“, „Šabat“, „Židovská svatba“ a „Pesach“. Ta jsme pak představili zbytku třídy.

Nejatraktivnější se všem zdála scénka ze židovské svatby, kterou si vybrala skupina plná chlapců.

Po programu v muzeu jsme se všichni i s průvodcem přemístili do Staronové, Klausovy a Pinkasovy synagogy. Poslední společnou zastávkou byl Židovský hřbitov. Po celou dobu nám byl poskytnut skvělý výklad a za celou naši třídu mohu říct, že jsme si odnesli spoustu nových poznatků.

Následoval rozchod na Václavském náměstí. Roztrousili jsme se po rychlých občerstveních. Do zpátečního vlaku jsme nasedli s plnými břichy a dobrou náladou. Exkurze skončila v Plzni na nádraží před šestou hodinou. Celý den jsme si moc užili.

Barbora Šlaisová, kvarta

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena