Archiv aktualit

06


12 2016

aktualita img

:: Deskové hry

Máme mistra republiky v deskových hrách!

Celkem 130 hráčů z celé republiky se sjelo v sobotu 26. listopadu do Prahy na finále 10. ročníku Mistrovství ČR v deskových hrách. Byli to ti nejlepší z krajských přeborů. Ty se letos konaly od září do poloviny listopadu ve všech krajích ČR.

„V loňském roce jsme se dostali na cca 20 000 účastníků, kteří si mistrovské hry na našich akcích zahráli. Letos zatím čísla z krajů vypadají obdobně, což znamená, že jsme v ČR nejmasovější akcí tohoto typu,“ uvedl za organizátory Jan Vodička, sám autor moderních deskových her. „Jinak naše akce dokazuje, že kvalitní deskovky dokážou odtrhnout mladé od digitální zábavy, vždyť tři čtvrtiny účastníků tvořili mladí do 16-ti let“. V letošním roce se hrály tři zajímavé hry – Quoridor, Quarto a Rummikub. V Quoridoru a Quartu rozhoduje prostorová představivost, v Rummikubu obratnost ve vytváření číselných kombinací.

Ve finále byli nakonec nejlepší reprezentanti kraje Vysočina, kteří si vezou domů čtyři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili, což je historický rekord. Druzí byli Jihočeši, kteří získali dvě zlaté a jednu bronzovou, třetí nejúspěšnější byli Středočeši s jednou zlatou, stříbrnou a dvěma bronzy. Čtvrtým krajem, který ještě dosáhl na kompletní kolekci medailí, byl kraj Ústecký s jednou zlatou, jednou stříbrnou a jednou bronzovou medailí.

Plzeňský kraj si odvezl jednu zlatou medaili, kterou obdržel Vojta Brichcín, student Gymnázia Blovice získal 1. místo v kategorii starších žáků v Quridoru a stal se tak mistrem České republiky.

Jiří Vydra, student Gymnázia Blovice získal ve finále 4. místo v Quartu.

Už se těšíme na příští rok, kdy mistrovství vstoupí do druhého desetiletí. Navíc v Rummikubu budeme soutěžit o postup na mistrovství světa. Vítěz z nejstarší kategorie postoupí do celosvětového finále, které se bude konat v Jižní Americe.

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena