Archiv aktualit

05


01 2017

aktualita img

:: Vánoční Vídeň 2016

Vídeň, slovo, pod kterým se každému z nás vybaví něco jiného. Pro někoho je toto město spojeno s vídeňskou kávou, pro jiného například s ulicí Graben nebo zábavním parkem Prátr, ale ve mně toto slovo vyvolá pocit blaha a vzpomínky, na které nikdy nezapomenu. Ulice vyzdobené vánočními stromky, cizinci fascinovaní krásou tohoto města tak, jako jsme byli i my, ale především nádherná vánoční atmosféra, přítomná na každém rohu.

Náš výlet započal 2. prosince 2016 v 6:00 u Gymnázia Blovice. Autobus dorazil včas, a proto nám nevadila ani venkovní teplota, která se pohybovala okolo nuly. Čekala nás zhruba čtyřhodinová cesta do Vídně. První zastávkou byl Prátr. Zde jsme dostali možnost prohlédnout si tamější atrakce, mezi kterými nejvíce vynikalo obří kolo, převyšující vše ostatní. Z Prátru jsme pokračovali dále, a to konkrétně ke Karlskirche, kostelu, který se vyznačuje svou jedinečností a krásou. Když jsme se dostatečně pokochali tou nádherou, odebrali jsme se kolem Státní opery k budově Albertina, která slouží jako galerie a konají se v ní výstavy děl slavných umělců.

Další zajímavou zastávkou byla ulice Graben. Dostali jsme zde hodinové volno na nákup případných dárků či jídla. Naskytla se zde také možnost prohlédnout si z blízkosti Stephansdom, kolosální gotickou stavbu, jejíž počátky sahají až do první poloviny 12. století. A protože se již stmívalo, vyrazili jsme kolem Hofburgu, sídla habsburských císařů, směrem k radnici.

Naskytl se nám nádherný pohled na ty nejkrásnější a asi i největší vánoční trhy z celé Vídně. V pozadí se k nebi vzpínala mohutná novogotická vídeňská radnice. Zde jsme dostali poslední možnost vstřebat vánoční energii, rozlévající se prostranstvím před ní, a za doprovodu tisíce hvězd jsme opustili nádhernou, okouzlující a nezapomenutelnou Vídeň.

Eliška Čikotová

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena