Archiv aktualit

22


06 2017

aktualita img

:: Výlet do Židovského Města

Dne 20. června se první ročník vydal spolu se svou třídní učitelkou M. Durasovou do Židovského Města v Praze. Jeli jsme vlakem z plzeňského hlavního nádraží. Cesta nám velmi rychle utekla.

Okolo jedenácté hodiny jsme dorazili do muzea, kde se nás ujala velmi milá slečna, která nás seznámila s minulostí, tradicemi a způsobem života Židů. Její výklad byl poutavý a velmi zajímavý. Na konci přednášky nám přinesla ochutnat nekvašený chléb, který Židé jedí v době svátku Pesach.

Poté jsme vyšli do horkých ulic malebné Prahy. Naše první zastávka byla ve Staronové synagoze, která se nachází hned naproti muzeu. Před vstupem do synagogy si kluci vzali na hlavy čepičky, tzv. jarmulky, a dívky se zahalily.

Dále jsme navštívili Pinkasovu synagogu - zde je na zdech vypsáno 80 000 jmen židovských obětí druhé světové války z Čech a Moravy - a poté ještě hřbitov, kde je pohřben samotný rabín Löwy.

Slečna průvodkyně nám zodpověděla všechny naše dotazy a s úsměvem se s námi rozloučila. My pak měli ještě možnost projít se po Václavském náměstí a v odpoledních hodinách jsme se vrátili zpět do našich domovů.

Viktorie Stulíková, 1. ročník

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena