Archiv aktualit

23


10 2017

aktualita img

:: Exkurze kvinty do Muzea jižního Plzeňska

V pondělí 9. 10. se žáci kvinty v čele s paní učitelkou Láskovou vydali po stopách tajemství Rukopisu zelenohorského a Rukopisu královédvorského.

Naše cesta nás dovedla na zámek Hradiště, kde se nás ujal pan průvodce. Se zápalem nám vykládal o Rukopisech – o jejich významu v literatuře, umění, v divadle a také o mnohých umělcích, kteří náměty z Rukopisů využili pro obrazy, plátna, sochy a výzdobu slavných budov a památek.

Možná se zde najde i někdo, kdo neví, co to Rukopisy vlastně jsou. Jedná se o falza napsaná na pergamen, z něhož byl původní text vyškrábán. Obsahují pověsti z nejstarší české historie – o kněžně Libuši, o hrdinech Zábojovi a Slavojovi či o pěvci Lumírovi. Rukopisy byly dlouho považovány za pravé a v domnění, že jde o zachycení prvopočátků české historie, se jimi mnozí umělci nechávali inspirovat například v době národního obrození. Žáci třídy, rozdělení do pracovních skupin, měli právě informace o odrazu Rukopisů v různých druzích umění zmapovat.

Kvinta si z Muzea jižního Plzeňska odnesla přehled o spekulacích a domněnkách, jež se k těmto památkám váží, ale i mnoho dalších informací a zajímavostí. Exkurze byla velice poučná a určitě se všem zúčastněným bude do budoucna hodit. Děkujeme paním učitelkám za zprostředkování tohoto zážitku a doporučujeme všem kulturním nadšencům zajít se na výstavu překypující tajemstvími podívat.

Jiří Jakoubek, Eliška Beránková, kvinta

Muzeum

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena