Archiv aktualit

30


11 2017

aktualita img

:: Návštěva Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje

Dne 10. 11. 2017 jsme se s paními učitelkami Durasovou a Polívkovou vydali na exkurzi do Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje. Po vstupu do budovy jsme se rozdělili do dvou skupin. Poslušnější skupina dívek šla s paní učitelkou Polívkovou, temperamentnější a hovornější chlapecká, vedená ráznou rukou paní učitelky Durasové, se vydala do prvního patra k pracovišti historických fondů. Zde se nás ujala paní PhDr. Marie Hálová, uznávaná odbornice v oblasti starých a vzácných tisků. Její výklad o vývoji písma, materiálů, na něž se psalo, o vzniku rukopisů a později prvních tištěných knih byl sice velice podrobný, ale na druhou stranu jsme si mohli na staré tisky sáhnout, samozřejmě pouze v rukavičkách!

Asi v polovině exkurze se nás ujal mladý průvodce, jenž až dosud provázel dívčí skupinu. Ten nás provedl po celé knihovně a seznámil nás s nabízenými službami - viděli jsme například studovnu, hudební kabinet, čítárny i tzv. volný výběr. Také nám představil oddělení, jehož zaměstnankyně nám mohou vypomáhat například se zpracováním odborných maturitních prací.

Na konci prohlídky jsme si trochu zasoutěžili o ceny a poděkovali zástupcům knihovny, že nám takovouto exkurzi umožnili. A pak následovalo to hlavní, bez čeho se pořádná exkurze neobejde - jít se najíst do nejbližšího fastfoodu!

Výlet jsme si užili a děkujeme paním učitelkám za zorganizovanou akci.

Josef Zeithaml, kvinta

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena