Archiv aktualit

30


11 2017

aktualita img

:: Rukopisy zelenohorský a královédvorský.

Jak je to s jejich pravostí? Ve čtvrtek 23. listopadu se třída septima v čele s paní učitelkou Lankovou zúčastnila výstavy v místním Muzeu jižního Plzeňska s názvem „Dvě století Rukopisu zelenohorského a královédvorského“. Letos si totiž připomínáme 200 let od jejich nalezení a právě Rukopis zelenohorský je s jižním Plzeňskem velmi úzce spjat, neb jak již název napovídá, byl nalezen právě na zámku Zelená Hora nedaleko Nepomuku, který můžete poznat například ve filmu Černí baroni.

I když historici neustále vedou spory o tom, zda se jedná o originály či plagiáty (většina se přiklání ke druhé variantě), blovické muzeum pojalo výstavu jiným způsobem. Zaměřuje se především na to, jak oba Rukopisy ovlivnily lidskou kulturu, společnost a jak inspirovaly české spisovatele, výtvarníky i hudebníky. Na první pohled na výstavě zaujmou především díla výtvarná, nechybí však ani vystavené knihy či vitrína věnovaná hudebním skladatelům. O doplnění teoretických informací, faktů i spekulací o jejich pravosti se pak postarala paní průvodkyně Synáčová, které jsme nakonec museli všichni zatleskat.

Výstavu hodnotím jako zajímavé zpestření čtvrtečního odpoledního vyučování a zároveň jako oživení a prohloubení informací, které jsme o těchto dvou Rukopisech nasbírali již při hodinách českého jazyka.

Jan Šimek, septima

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena