Archiv aktualit

17


05 2018

aktualita img

:: Ústřední kolo Olympiády v německém jazyce

Od 15. 4. do 18. 4. 2018 se uskutečnilo ústřední kolo Olympiády v německém jazyce. Ze všech krajů České republiky postoupil do ústředního kola vždy jen vítěz krajského kola ve všech kategoriích, a tak jsem měla tu čest reprezentovat Plzeňský kraj v kategorii III B (studenti 3. ročníků všech typů středních škol, kteří mají kontakt s německým jazykem i mimo školu nebo strávili v německy mluvící zemi minimálně jeden rok).

Na organizaci se podílel NIDV společně s Goethe institutem, který dokonce propůjčil olympionikům své pražské prostory, a tak se celá akce mohla odehrávat právě tam. Ubytovaní jsme byli v nedalekém Mosaic House, který se pyšní titulem eco hotelu.

Novou formu programu zorganizoval pověřenec pro spolupráci ve vzdělávání Thomas Freundorfer společně se svými asistenty, kteří měli na starosti doprovodný program vyplňující čas mezi samotnými koly soutěže. Isabel a Andre - asistenti - nám vždy ochotně pomohli se vším, s čím jsme potřebovali. Byli tu pro nás ve dne v noci, za to jim patří nemalé díky.

Z celé akce se natáčel památeční dokument pod taktovkou kameramana Štěpána.

Společně jsme s kategorií III A (se studenty 3. ročníků všech typů středních škol) strávili čtyři dny. Soutěžním dnem bylo pouze pondělí 16. 4. 2018. Dopoledne jsme měli společné poslechové cvičení (jazyková úroveň B2, krajské kolo - C1), následovalo rozdělení do skupin po třech. Dostali jsme téma, hodinu času a spoustu papíru a tužek na zpracování patnáctiminutové prezentace. Témata byla například: Gesundes Leben, Zukunft, Generationen či Glück.

Výsledky soutěže jsme se dozvěděli v úterý 17. 4. na německé ambasádě, kde proběhlo slavnostní vyhlášení moderované Martou Jandovou. Zde byl promítán i onen již výše zmiňovaný dokument. Vítězky obou kategorií postoupily do mezinárodního kola, kde budou reprezentovat celou Českou republiku. Já osobně s výběrem poroty nemohu nic jiného než plně souhlasit.

Jsem moc ráda, že jsem si mohla něco takového vyzkoušet, poznat spoustu skvělých lidí ze všech koutů Čech i Německa. Touto cestou bych chtěla poděkovat organizátorům za novou formu soutěže.

Veronika Vojáčková, septima

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena