Archiv aktualit

27


09 2019

aktualita img

:: Exkurze do Výmaru a jeho okolí

Ve dnech 26. a 27. září 2019 se žáci našeho gymnázia společně s paní učitelkou Ivanou Kováříkovou a paní učitelkou Dagmar Dindovou vydali na exkurzi do Výmaru a jeho okolí.

Ve čtvrtek jsme kolem 11. hodiny dopoledne dorazili do německého Pössnecku, kde se nachází naše partnerské gymnázium. Zde nás přivítali velice milí učitelé, kteří si pro nás připravili prezentaci o své škole a krátkou procházku po městě. Dovedli nás také do soukromé čokoládovny, kde jsme si mohli nakoupit lahodné čokoládové zásoby. Opět jsme nastoupili do autobusu, zamávali jsme na rozloučenou hostitelům a vydali jsme se do krápníkových jeskyní Saalfelder Feengrotten, které vznikly v dřívějších dolech. Po skončení prohlídky jsme odjeli do Výmaru. Zde působily slavné osobnosti, např. Goethe, Schiller a Herder.

Z praktických důvodů jsme se rozdělili do dvou skupin - jedna se vydala do Goethova domu, druhá poznávala atmosféru a historické památky města. Večer jsme se sešli v mládežnickém hostelu, kde jsme měli nocovat.

V pátek ráno jsme po snídani, opět rozděleni do dvou skupin, pokračovali v programu - jedna skupina navštívila Goethův dům a druhá absolvovala v doprovodu učitelů procházku po městě.

Všichni společně jsme pak navštívili turisticky nejzajímavější místa Výmaru: náměstí Hauptmarkt a Herderplatz, barokni kostel Jakubskirche a náměstí Goetheplatz a Theatherplatz se sousoším Goetha a Schillera. Také jsme si prošli park, ve kterém se nachází Goethův zahradní domek.

Další zastávkou na naší cestě byl bývalý koncentrační tábor Buchenwald. Zde jsme měli možnost projít si areál a nahlédnout do vězení a krematoria. Poté jsme se přesunuli do objektu kina a zhlédli jsme třicetiminutový film o tomto místě. Působivě nám připomněl jednu smutnou etapu evropských dějin.

Naší poslední zastávkou bylo město Bayreuth, které se stalo známým především díky působení Richarda Wagnera. Prohlédli jsme si město a zastavili se v markraběcí opeře s překrásnou barokní výzdobou a u vily Wahnfried, kde se v zahradě nalézá hrob zmíněného slavného hudebního skladatele. A to už jsme byli na konci naší exkurze a čekala nás jen cesta zpět domů.

Zájezd se nám všem líbil a moc jsme si ho užili.

Ivana Francová

Vymar2019 Vymar2019 Vymar2019 Vymar2019

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena