Archiv aktualit

16


10 2019

aktualita img

:: Umřít pro krásu

Dne 16. října se studenti 4. ročníku a septimy spolu s paními učitelkami Durasovou a Fialovou vypravili do Národního divadla na představení Manon Lescaut, proslulé drama Vítězslava Nezvala.

V odpoledních hodinách se žactvo nalodilo na palubu luxusního autobusu a vyjelo se. Cesta uplynula rychle, a než jsme se nadáli, vítalo nás Národní divadlo, jež nám svou krásou zcela učarovalo. Okázalá architektura, mistrovská díla, zlato, mramor, samet … to a mnoho dalšího působilo majestátně a skoro až hypnoticky a my už se nemohli dočkat, jaká bude samotná inscenace v takovém divadle.

Je nutno zmínit, že původní hra prošla zevrubnou přeměnou – počet postav i původní text byly zeštíhleny, a jak je zvykem zdejší činohry, celá scéna byla výrazně zmodernizována. Představení je tak od začátku do konce protkáno symboly, metaforami a metonymiemi, a proto je pro nepřipravené diváky i velmi složité na pochopení. Není tak divu, že drama vzbudilo u některých žáků jisté kontroverze, nicméně věřím, že i přes svou náročnost a spletitost si jej diváci náležitě užili. Nádherný Nezvalův básnický jazyk oslovil už všechny přítomné, a tak není divu, že herci sklidili zasloužené ovace.

Velké díky tedy patří paní učitelce Durasové, která tento zážitek zprostředkovala a bravurně zorganizovala. Děkujeme.

Jirka Jakoubek

divadlo_Manon

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena