Archiv aktualit

19


10 2021

aktualita img

:: Exkurze do Terezína a Litoměřic

Dne 19. října 2021 se třídy sexta a druhý ročník společně vydaly na exkurzi do bývalého koncentračního tábora v Terezíně.

Na místě tzv. Malé pevnosti jsme se rozdělili podle tříd a vyrazili na prohlídku. Ta byla velmi zajímavá a dozvěděli jsme se spoustu nových poznatků o pevnosti, která byla postavena už za Josefa II., ale zejména o tom, co vše se zde dělo v první polovině 20. století.

Poslechli jsme si hrozivá čísla: kolik zde zemřelo lidí a v jakých prostorách a podmínkách žili. Nacisté byli schopni držet v malé místnosti až 600 lidí! Lidé zde pracovali čtrnáct hodin denně a do práce chodili pěšky několik kilometrů.

Tato část naší exkurze nebyla moc veselá, ale je důležité, abychom o těchto skutečnostech věděli, jelikož znalost naší historie má velký význam pro naši současnost a budoucnost a jen tak lze předejít dalšímu opakování chyb.

V městě Terezín jsme se pak vydali do dvou muzeí, expozice v nich byly velmi působivé a zajímavé. Mě osobně v jednom z nich nejvíce zaujalo video, kde byl rozhovor s paní, která zdejší hrůzy zažila.

Poté jsme pokračovali do Litoměřic a vydali se po stopách Karla Hynka Máchy. Viděli jsme zde například dům, kde žil. Návštěvu města jsme si zpříjemnili ještě ochutnávkou kávy v příjemné kavárničce na náměstí a tou náš výlet končil. Čekala nás už jen cesta domů. Při té jsme začali společně zpívat a více nás to jako třídy sblížilo. Kolem půl osmé náš výlet končil v Plzni a poté v Blovicích.

Za obě třídy bych chtěla poděkovat paním učitelkám a skvělé paní průvodkyni.

Klaudie Trhlíková, sexta

21_terezin 21_terezin 21_terezin

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena