Archiv aktualit

22


04 2022

aktualita img

:: Den v Plzni s kvintou a sextou

Ve středu 20. 4. 2022 se na naučný výlet do Plzně vypravily hned dvě třídy – kvinta a sexta. Kvinta se v doprovodu paní učitelky Durasové a své třídní vyučující Jarmily Šlaisové nejprve vydala na exkurzi do Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje. Naopak sexta, doprovázena svojí třídní učitelkou Vladimírou Hirschovou, jako první podnikla prohlídku katedrály sv. Bartoloměje.

V knihovně nás průvodce seznámil s jejími službami, možnostmi využívání studoven a provedl nás po interiéru. Kromě toho nám sdělil i spoustu historických faktů, jež se týkají budovy knihovny. Poté jsme se odebrali na náměstí Republiky, kde nás čekala další prohlídka.

Při vstupu do katedrály jsme pak byli uneseni z nádherně zrenovovaného interiéru chrámu, koncipovaného jako trojlodí, na nějž navazuje presbytář se dvěma klenbami. Rovněž jsme absolvovali poučnou přednášku zahrnující informace o historii stavby, architektonické zajímavosti a ukázku podkroví, na jehož dosažení bylo třeba vynaložit značnou fyzickou aktivitu.

Po ukončení celé akce na náměstí jsme se rozprchli do různých částí Plzně, ale většina z nás se stejně později sešla na hlavním nádraží.

Celkově byla exkurze nesporně velmi obohacující a úspěšná.

Kvinta

22_kvinta_sexta_plzen 22_kvinta_sexta_plzen 22_kvinta_sexta_plzen

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena