Archiv aktualit

24


01 2023

aktualita img

:: Návštěva laserového centra ELI Beamlines

V rámci projektu Vzdělávání 4.0 v Plzeňském kraji uskutečnila naše škola další poznávací a vzdělávací exkurzi. Tentokrát jsme vyrazili do výzkumného laserového centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech. Centrum je součástí evropské vědecko-výzkumné organizace The Extreme Light Infrastructure ERIC. Mezinárodní tým vědců tu provozuje jedny z nejintenzivnějších laserových systémů na světě. V ELI zkoumají jevy nejen v oblasti fyziky a materiálových věd, ale také v biomedicíně a laboratorní astrofyzice.

Laserové centrum navštívili studenti gymnázia, kteří navštěvují technické volnočasové aktivity, ale i ti, kteří se účastní různých technických soutěží nebo odborných stáží na FEL ZČU.

Vědci z centra nám během dvou hodin vysvětlili princip technologie LASER, umožnili nám absolvovat 3D virtuální prohlídku laboratoří, pozorovat 3D simulace experimentů, mohli jsme dokonce i nahlédnout do laboratoří, kam běžní smrtelníci nemají kvůli bezpečnosti lidí i složitých technologií přístup.

ELI Beamlines je jedinečné centrum, které nemá ve velké části Evropy obdoby. Jsme rádi, že jsme do tohoto nového světa mohli alespoň nahlédnout.

ELI ELI ELI ELI ELI

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena