Archiv aktualit

02


05 2023

aktualita img

:: Výměnný pobyt žáků Státního gymnázia U Bílé věže v Pößnecku v hostitelských rodinách žáků Gymnázia Blovice

V termínu od 23. do 28. dubna 2023 se po dlouhých dvanácti letech uskutečnil tradiční výměnný pobyt šesti německých žákyň a žáků a jejich dvou vyučujících ze Státního gymnázia U Bílé věže v Pößnecku na našem gymnáziu.

Úspěšná spolupráce obou škol trvá již velmi dlouho. V letošním roce si připomínáme dokonce 50. výročí vzájemných kontaktů! Protože bylo zajištění výměnného pobytu spojeno s řadou výdajů, zažádali jsme o finanční podporu Plzeňský kraj v rámci dotačního titulu Podpora mezinárodní spolupráce dětí a mládeže v roce 2023.

V neděli 23. 4. jsme německé hosty přivítali na plzeňském hlavním nádraží a poté již měli připraven soukromý program v rodinách našich terciánek a terciánů.

Od pondělí do pátku pak program pro německé hosty organizovali dopoledne a odpoledne žáci a učitelé Gymnázia Blovice, poté opět hostitelské rodiny. Pobyt byl zaměřen na poznávání života v blovickém gymnáziu, na poznávání Blovic, České republiky, Prahy, historie našich států, škol a školství.

Pondělí trávili Pößnečtí v naší škole. Rychlokurz českého jazyka zajistili žákyně a žáci tercie, seznámení s budovou – učebnami a dalšími prostorami – připravili žákyně a žáci primy, informace o České republice, Praze, Plzni a Blovicích pak žákyně a žáci kvinty, sexty a septimy. V rámci procházky po blovických pamětihodnostech jsme pochopitelně nemohli vynechat zámek Hradiště, kde jsme absolvovali poutavou komentovanou prohlídku expozic.

V úterý byl na programu výlet do Prahy a představení jejích nejznámějších památek, ve středu putování na zámek Kozel a do firmy Bohemia Sekt ve Starém Plzenci, čtvrtek byl vyhrazen návštěvě Plzně a exkurzím do Pivovarského muzea a pivovaru Plzeňský Prazdroj. V pátek se již jen hodnotilo, vzpomínalo a museli jsme se s německými přáteli rozloučit.

Týden, který prožili žákyně a žáci z partnerské školy s našimi terciánkami a terciány, utekl jako voda. Všichni zúčastnění se již těší, až se v termínu 10.-15. září 2023 opět shledají – tentokráte v Pößnecku!

logo plzensky kraj
vymenny_pobyt vymenny_pobyt vymenny_pobyt vymenny_pobyt vymenny_pobyt vymenny_pobyt vymenny_pobyt vymenny_pobyt

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena