Archiv aktualit

23


04 2024

aktualita img

:: Comtes

V úterý, dne 23. dubna, se vybraní žáci septimy a třetího ročníku společně s paní učitelkou Šlaisovou vydali na exkurzi do technologické firmy Comtes FHT do Dobřan. Tato firma se zabývá výzkumem a vývojem kovových materiálů. Provést nás slíbil otec jedné z našich spolužaček, pan Dr. Ing. Zbyšek Nový.

Nejprve jsme se dozvěděli něco o firmě a její historii. V provozu je přesně od roku 2000 a myslím, že nás všechny překvapila především tím, že i taková česká firma z Dobřan může spolupracovat se zákazníky jako je Škoda, Doosan nebo dokonce americký Apple.

Ve dvou skupinkách jsme se pak pod vedením pana Nového a pana Ing. Pavla Konopíka Ph.D. vypravili na prohlídku firmy. Zaujaly nás například různé typy kovového 3D tisku (a také to, že prášek k němu využívaný může v určitých případech působit až explozivně), mikroskopické zkoumání materiálů nebo různé typy testování.

Jelikož sám pan Konopík, který provázel jednu z našich skupin, pracuje právě v oboru mechanického zkoušení a měření, dozvěděli jsme se toho o tomto oboru opravdu mnoho. Viděli jsme, jak se tlakem, tahem nebo kroucením zkoumají vlastnosti materiálu, dokonce jsme se nachomítli zrovna ke zkoušce chemické, při které byly zkoumány povrchové vlastnosti plíšku ponořeného do chemikálie. Mohli jsme si porovnat šroubek před a po mechanické zkoušce tahem a také prohlédnout vitrínu s nejrůznějšími druhy deformovaných vzorků. Zjistili jsme, že prakticky každý výrobek, se kterým se zde pracuje, musí být pro pečlivé prozkoumání jeho vlastností a chyb zničen.

Na závěr exkurze jsme se ještě vrátili do zasedací místnosti, kde se znovu spojily obě poloviny naší výpravy a shrnuly uplynulou prohlídku s panem Novým. Ten zodpověděl všechny naše dotazy, krátce s námi pohovořil o technických školách a naší budoucnosti a vysvětlil nám, jaké je v Comtesu pracovat. Brigádu si zde mohou najít už studenti – stačí mít zájem.

Ačkoliv jsme jako rušivá školní exkurze procházeli běžným pracovním dnem, všichni zaměstnanci byli více než ochotni předvést nám svoji práci a vysvětlit, co se ve firmě odehrává. Bylo vidět, že jí opravdu rozumí. Nejen jim, ale především pánům Novému a Konopíkovi za strávené dopoledne moc děkujeme.

24_comtes 24_comtes 24_comtes

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena