Archiv aktualit

21


06 2024

aktualita img

:: Exkurze 2. ročníku a sexty do České národní banky v Praze

Třídy 2. ročníku a sexty vyrazily druhý letní den na cestu do našeho hlavního města Prahy za tajemstvími a zajímavostmi České národní banky. Pro sextány byla přichystána expozice s názvem Za měnou a na žáky 2. ročníku čekala prohlídka o historii české měny Lidé a peníze.

V doprovodu paní učitelky Lankové, Chytré, Drhové a Šlaisové jsme v expozici Lidé a peníze procestovali dějinami od kamenných mincí, přes pražské groše a tolary až po novodobý bitcoin. Na první pohled nás zaujala velká stomilionová zlatá mince vyrobená ke 100. výročí zavedení česko-slovenské koruny. Měli jsme možnost prověřit pravost našich bankovek i potěžkat si cihlu ze zlata ve váze 12 kg. Nakonec jsme se přesvědčili, že trezor ČNB je opravdu nedobytný, a tudíž naplánovat loupež by se určitě nevyplatilo.

V druhé expozici Za měnou nám byly činnosti ČNB interaktivně představeny v mnoha tematických celcích, které se například vztahovaly k finanční stabilitě, problematice inflace, ale i zakotvení této banky v našem ústavním právu. Zblízka jsme si mohli prozkoumat ochranné prvky bankovek, a dokonce prohlédnout výstavku padělků; zjistit, jak si s rozlišením bankovek či mincí poradí nevidomí. Zajímavou částí expozice byla i výstava o autorovi současných českých bankovek, jímž je grafik Oldřich Kulhánek.

Naši exkurzi završila paní učitelka Šlaisová se svou dcerou Barborou obohacením našich znalostí stavebních stylů i významů historických památek na Starém Městě v okolí banky, jako je například Prašná brána, Obecní dům, Dům U Černé Matky Boží nebo také obchodní dům Kotva.

Den v pravé letní atmosféře uprostřed Prahy jsme si užili.

Za druhý ročník Markéta Křevká

24_cnb 24_cnb 24_cnb 24_cnb 24_cnb 24_cnb 24_cnb 24_cnb

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena