Archiv aktualit

24


06 2024

aktualita img

:: Dárcovství krve

Dne 24. 6. 2024 se skupina odvážných žáků septimy a 3. ročníku za doprovodu pana učitele Karpíška vypravila do Plzně darovat krev.

Seznámením s dárcovstvím nám byla přednáška proběhnuvší 25. 3., po níž se pan učitel rozhodl zorganizovat hromadnou akci. On sám je dlouholetým dárcem, krev daroval již více než dvacetkrát.

Když jsme se ráno kolem osmé sešli před Transfuzním oddělením Fakultní nemocnice Plzeň, byli jsme odvedeni do přízemí, kde jsme vyplnili preventivní dotazníky. Ty zaručují první vlnu kontroly kvality krve. Poté jsme se odebrali do prvního patra. Tam byla provedena ještě dodatečná praktická vyšetření, ověřen typ krve a zajištěna bezpečnost celého odběru. Zaměstnanci byli milí a celou dobu se pečlivě zajímali o naši bezpečnost.

Po samotném odběru bylo všem poskytnuto občerstvení, řízek, a dokonce železitá minerální voda pro stoprocentní zajištění pohody pacientů.

Zjistili jsme, jak snadné vlastně je darovat krev a že se opravdu není čeho bát. Jak sestřičky, tak náš ochotný doprovod nám byly celou dobu nablízku a daly si velmi záležet na hladkém průběhu celé akce.

Lidí se na odběr trousilo mnoho a bylo vidět, že si jako společnost opravdu uvědomujeme, jak moc můžeme tímto malým činem pomoct. Nezbývá než ještě dodat, že nikdo neomdlel a pan Karpíšek doufá, že se napříště této úspěšné akce zúčastní lidí ještě víc.

Eliška Háčková, septima

24_darcovstvi_krve_2 24_darcovstvi_krve_2

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena